Als je sport, is een goede beha geen overbodige luxe. Een sportbh is speciaal ontwikkeld en gemaakt om te sporten, waardoor deze meer steun geeft en pijn in en aan de borsten en nek vermeden kan worden. 

Ik hoor je denken? Allé nu, hoe kan dat dan?
Wel, borsten bestaan grotendeels uit klieren en vetweefsel. De huid houdt alles op zijn plek, samen met banden uit bindweefsel die vastzitten aan de dieper gelegen borstspieren.

De borst zelf heeft geen spierweefsel. Bij sommige sporten zoals bv. lopen, aerobics, dansen, tennis..., waarbij de borsten heftig wiebelen, ontstaat er grote druk- en trekkracht op de borstweefsels en de huidstructuren. Extra ondersteuning is dan van groot belang omdat het weefsel van de banden gemakkelijk uitrekt en er in de borst zelf geen spieren zijn die de weerslag van de beweging kunnen opvangen. 

Al die schokken en bewegingen tijdens het sporten, kunnen klachten veroorzaken. Klachten zoals pijn in en aan de borsten, rug- en nekklachten, schuurwondjes en dan heb ik het hier nog niet over het feit dat het dragen van geen of een slechte sportbh je hangborsten kan bezorgen. 

Hoe intenser de sport en hoe groter de borsten, hoe beter ze moeten ondersteund worden. Maar het is een fabeltje dat vrouwen met een kleine boezem geen sportbeha nodig hebben. Kleine borsten ondergaan ook de schokken van uw lichaam tijdens het sporten. Ook de ouderdom speelt een rol: met het ouder worden vermindert de elasticiteit van de huid, waardoor de borsten beter moeten ondersteund worden.

Onderzoek heeft aangetoond dat een goede sportbeha de schokken tot 80% vermindert. Een goede (niet sport) bh ondersteunt de borsten natuurlijk ook, maar niet in die mate zoals een goede sportbeha. 

Een goede sportbh heeft een breder rugpand, bredere bandjes en sluit vaster af rond de borsten, waardoor deze type bh's aangenamer om te dragen zijn tijden  tijdens het sporten dan alle andere BH's.
Bovendien zijn sportbeha's van de betere merken ook gemaakt van stoffen die "ademen", waardoor je lichaam droogt blijft en je lichaamstemperatuur onder controle blijft⁠. Misschien soms ook een beetje onderschat, maar wel super belangrijk voor het draagcomfort.

Helaas heeft onderzoek ook aangetoond dat slechts 40% van de vrouwen een sportbeha draagt tijdens het sporten. Vaak gaat het dan nog om een slechte beha in de foute maat of te licht voor de sport die ze beoefenen.

Wij, bij Lingerie Curtres, kiezen er bewust voor om enkel sportbh's te verkopen die maximale ondersteuning geven met ultiem draagcomfort!
Het heeft toch geen zin om een sportbh te dragen die eigenlijk maar de helft van zijn werk doet?
 

Wat is heel erg belangrijk bij het kiezen van een goede sportbh?

 • De pasvorm moet perfect zijn. De beha moet zowel zijdelingse als op- en neerwaartse bewegingen van de borsten afremmen. 
 • Let erop dat de cups volledig gevuld zitten. Wanneer je plooitjes ziet, is de maat te groot. Wanneer het model in de huid snijdt, is hij te klein. Als je een sportbeha past, geven wij steeds het advies om eens te springen om te voelen of uw borsten wel stevig vast zitten.
 • Het rugpand moet mooi strak aansluiten zonder dat hij insnijdt. Belangrijk hierbij is dat de band vooraan even hoog zit als achteraan bij de sluiting. Zodat het rugpand niet omhoog trekt in de rug. Een sportbh zit beter iets te vast dan iets te los, zo kan hij niet omhoog kruipen of schuren tegen de huid. 90% van de stevigheid zit in het rugpand van een beha! Het is heel logisch dat een sportbh strakker zit dan een gewone beha. Steek tijdens het passen uw armen eens in de lucht om te zien of de band niet omhoog schuift.
 • Pas de schouderbandjes zo aan dat ze mooi rond de schouders zitten, zonder in te snijden of af te glijden. Brede schouderbanden zorgen voor een betere en gelijkmatige verdeling van het gewicht van de borsten. Ze geven meer steun, snijden niet in de huid en zakken niet af tijdens het sporten.
  Indien de bandjes snijden, zijn ze te strak afgesteld of te smal om het volume te dragen. Kies dan een model dat meer steun geeft of een model met bredere bandjes. Vallen de schouderbandjes af, kort dan de lengte in. Helpt dit niet kies dan voor een sportbeha waarvan de schouderbandjes gekruist kunnen worden.

Dé vraag: met of zonder beugels?

Je kiest waar je jezelf prettig in voelt.
Het is niet zo dat een sportbh met beugel steviger is. De echte steun bij sportbeha’s wordt behaald door het gebruik van stevige materialen, innovatieve knowhow en een doordacht design. In de juiste maat geven ze evenveel ondersteuning als een beha met beugels. Toch dragen veel vrouwen liever een beha met beugel omdat ze vinden dat een sportbeha hun borsten ‘plat’ drukt, of omdat ze denken dat eentje met beugel meer steun biedt.

Wel is belangrijk om te weten dat in een sportbh een andere beugel zit dan in een klassieke beha. De beugels zijn meer flexibel en speciaal ontworpen om met je lichaam mee te buigen. Bovendien worden de beugels ook nog eens extra gewikkeld in een rubberen omhulsel en een extra stevig beugellint. Om het irriteren, prikken en schuiven tegen te gaan. Allemaal voor extra draagcomfort.

Hoe dan ook, wanneer je gaat voor een sportbh met beugels: je mag de beugels niet voelen. Bij het aantrekken en sluiten van de beha moet de beugel helemaal rond de borst zitten zonder ergens te duwen.

 • Prikken de beugels in je borst, dan is de beugel te klein. Probeer een cupmaat groter zodat de beugel vlak tegen uw lichaam aan ligt en om je borsten sluit.
 • Voelt je de beugels prikken in het stukje huid onder de oksel dan is de beugel te groot.
 • Ligt de beugel niet plat op uw lichaam, dan kan dit betekenen dat de omvang te groot is of dat de cup niet diep genoeg is.

En hoe zit het met jou?
Draag jij steevast een sportbh tijdens het sporten?

Ja? Dat doe je geweldig! Dan hebben we nog 2 tips voor je:

 1. was je BH na iedere sportbeurt
 2. investeer tijdig in een nieuw exemplaar. 

Nee? Dan ben je nu op goede weg! Wij weten als geen ander dat een goede sportbh's aanschaffen niet zo gemakkelijk is dan dat het lijkt.
Weet dat je bij ons terecht kan voor gratis advies én zonder enige aankoopverplichting!

Sportieve groetjes!
Ilse en team Curtres

 

20 februari 2023 — Ilse Lemmens