BORSTZORG

Voor vrouwen met en na borstkanker

We helpen je graag met het vinden van de juiste borstprothese, lingerie, badmode, compressietherapie, post-operatieve beha's. Lees verder en kom alles te weten.

Borstzorg

Wat kan je allemaal verwachten

Bij Lingerie Curtres hebben we een jarenlange ervaring in borstzorg. Het is onze missie om iedere vrouw te helpen gedurende haar hele leven, ongeacht in welke fase van haar leven ze zich bevindt. Daarom kan je bij ons terecht vanaf je diagnose, tijdens je behandelingstraject tot na de herstelfase.

Ieders zorgtraject is anders: er bestaat geen vast traject wanneer het om borstzorg gaat. Het herstelproces gebeurt in kleine stappen, en iedere kleine stap die je neemt  is een positieve stap vooruit. Bij Lingerie Curtres kan je terecht met al je vragen in verband met (postoperatieve) borstzorg.

Onze service eindigt pas wanneer we een gepaste oplossing vinden waar jij je comfortabel en gelukkig bij voelt. Wij beloven je een persoonlijke aanpak en volgen je herstelfase op de voet gedurende het volledige hersteltraject.

Wij maken graag het verschil, zodat jij het verschil niet hoeft te voelen.

Twijfel dus niet om ons te contacteren (011/312567), of maak een afspraak in de winkel

De juiste prothese maakt een wereld van verschil...

Het aanmeten van de juiste borstprothese gebeurt door bandagiste Liesbeth. Zij heeft een zeer uitgebreid en ruim gamma aan borstprotheses. Opgelet! Liesbeth werkt enkel op afspraak.

Een borstoperatie heeft een grote impact op uw dagelijks leven. Liesbeth zoekt samen met jou naar het meest geschikte model. Iedere borst is verschillend, waardoor er ook heel veel mogelijkheden in type borstprotheses bestaan. Liesbeth heeft een grote variëteit protheses op stock, maar er kunnen indien nodig ook steeds modellen besteld worden. 

90% van de protheses zijn volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Voor sommige protheses dien je een kleine extra opleg te betalen of zwemprotheses zijn helemaal niet terugbetaald. Liesbeth biedt je alle mogelijkheden en keuzes aan.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de post-operatieve, voorlopige en definitieve prothese voor een volledige mastectomie. Voor een gedeeltelijke mastectomie is een voorlopige en een definitieve deelborstprothese voorzien. 

Lees verder voor meer info over de verschilllende protheses, tussenkomsten van het ziekenfonds en aangepaste lingerie.

Protheses voor eerste verzorging: Post-operatief

Meteen na een borstoperatie worden specifieke tijdelijke protheses gedragen. Deze worden gemaakt uit de fijnste microvezel en katoen om de gevoelige huid na de operatie te beschermen. 

Enkele eigenschappen van deze protheses:

 • Soepele en zachte materialen om het gevoelige littekenweefsel te beschermen (ook tijdens bestralingstherapie).
 • Individueel opvulbaar
 • Geen zichtbare naden aan de buitenkant voor een optimale balans
Volledige protheses: Voor een optimale borstcompensatie

Voor een volledige compensatie van een ontbrekende borst en eventuele oneffenheden na een totaaloperatie wordt er gewerkt met siliconen protheses. Deze protheses compenseren het gewicht en de omvang van de borst volledig.

Enkele eigenschappen van deze protheses: 

 • Protheses lijken qua zachtheid en gewicht sterk op de biologische borst
 • Siliconen protheses met of zonder Flex Gap plooivoor een natuurlijke beweging
 • Uitstekende huidtolerantie
 • Zelfklevende prothese, kleeft direct op de huid, zorgt voor een betere gewichtsverdeling en gevoel
Gedeeltelijke protheses voor na een tumorrectomie.

Na een borstsparende operatie verliest de borst aan volume. Om de symmetrie te herstellen, zijn zachte deelprotheses van siliconen zeer geschikt. 

Enkele eigenschappen van deze protheses:

 • Geschikt voor het aanvullen van tekorten in het borstgebied
 • Individueel in volume aanpasbaar
 • Veelzijdig inzetbaar door speciale vormen
 • Dun aflopende randen maken een zachte overgang naar de huid mogelijk
Zwemprothese

Naast prothesebh's kan je bij Lingerie Curtres ook terecht voor een bikini of badpak geschikt voor het dragen met een prothese.

Best draag je hiervoor een zwemprothese: bestendig tegen zout- of chloorwater. Ook de vorm is uniek! De symmetrisch golvende achterzijde zorgt er namelijk voor dat water en lucht sneller kunnen stromen.

 • Unieke vorm
 • De symmetrisch golvende achterzijde zorgt er namelijk voor dat water en lucht sneller kunnen stromen
 • opgelet! niet terugbetaald door de mutualiteit

Heb je recht op een tussenkomst van de mutualiteit?

Een borstprothese mag door elke behandelende geneesheer worden voorgeschreven, dus ook door jouw huisarts.

Voor iedere terugbetaling is een voorschrift verplicht! Breng dit voorschrift mee naar je afspraak. Bandagiste Liesbeth werkt met het systeem van derde betalers. Dit betekent dat jij ter plaatse niets moet betalen en zij de terugbetaling onmiddellijk regelt met het ziekenfonds.

1) onmiddellijk na de ingreep heb je recht op een prothese voor de eerste verzorging: de postoperatieve borstprothese. Hiervoor heb je recht op een eenmalig vergoeding tot 6 weken na de ingreep

2) ten vroegste 6 weken na de ingreep, heb je recht op een voorlopige borstprothese. Ook hiervoor vraag je een voorschrift. Dit voorschrift is 2 maanden geldig.

3) 1 jaar na aflevering van de voorlopige borstprothese heb je recht op een definitieve borstprothese. Dit voorschrift is 6 maanden geldig

4) Vervolgens heb je om de 2 jaar recht op een nieuwe borstprothese. Het lichaam verandert, gun jezelf tijdig een nieuwe prothese die opnieuw aangepast wordt een je lichaam. Niets zo vervelend als een prothese die niet goed (meer) past

Het eerste voorschrift is 2 maanden geldig. Gaat het om een hernieuwing, dan is het 6 maanden geldig.

Bh's op maat of aangepast voor het dragen van een borstprothese

Protheselingerie

We laten je kennismaken met de beugelloze bh's van Anita, speciaal gemaakt en ontwikkeld voor vrouwen na borstkanker.

Maar evengoed doen wij aanpassingen aan bh's uit de collecties van PrimaDonna, Chantelle, Marie Jo, Empreinte, enzovoort. Het extra innaaien van een prothesedoekje zodat de prothese mooi op haar plaats blijft zitten is maatwerk en doen wij in onze eigen atelier.

Samen en vol vertrouwen vinden we de lingerie die bij je nieuwe lichaam past.

Draag jij een borstprothese, weet dan dat je ook recht hebt op een verlaagd BTW-tarief van 6% (ipv 21%) op alle bh's en badmode die speciaal aangepast zijn voor het dragen van een prothese. Vraag een voorschrift aan je huisarts!

Concreet: bij aankoop betaal je de wettelijke 21%BTW aan de kassa. Jij bezorgt Lingerie Curtres het voorschrift + jouw rekeningnummer. Wij verrekenen het verschil en storten je de te veel betaalde BTW terug op je rekening.

Wij maken graag het verschil, zodat jij het verschil niet hoeft te voelen.

Heb je hulp of advies nodig, maak dan een afspraakje of bel 011/312567. We helpen je graag verder!